Jak prawidłowo naostrzyć łańcuch piły w głowicy harvesterowej?
Zacznijmy od rzeczy oczywistej, czyli do tego że odpowiednie naostrzenie łańcucha wywiera decydujący wpływa na jakość i wydajność pracy. Jak w takim razie wykonać tą czynność prawidłowo i profesjonalnie?
Istotne jest 5 głównych czynników:
- Pilnik – najlepiej używać takiego o średnicy Ø 5,5 mm (7/32 cala), przy czym należy pamiętać by rączka była pochylona pod katem 10 stopni w dół

- Kąt nachylenia płytki górnej – ważne by dla wszystkich ogniw łańcucha zachować podobny kąt nachylenia. Dodatkowo powinniśmy pamiętać o kierunku prawidłowym kierunku piłowania tzn. od wewnętrznej strony zębów do zewnętrznej.

- Kąt nachylenia płytki bocznej – na ten parametr wpływa wielkość pilnika oraz miejsce piłowania płytki bocznej

- Kąt tnący – właściwy kąt powstanie automatycznie, gdy górna i boczna płytka będą posiadały odpowiednie nachylenie

- Głębokość ogranicznika głębokości – po naostrzeniu wszystkich zębów tnących należy koniecznie sprawdzić ogranicznik głębokości. Przy pierwszym ostrzeniu ogranicznik głębokości powinien wynosić maksymalnie 1,2 milimetra (0,05 cala), a przednia krawędź ogranicznika głębokości również powinna być zaokrąglona.

ZALECENIA/WSKAZÓWKI
- Jeśli pilnik jest trzymany zbyt wysoko, to kąt tnący staje się ujemny, a ogniwa stają się tępe (np. zbyt duży kąt tnący). Taki łańcuch wymaga większej mocy przez co ogniwa boczne szybciej się zużywają. Ponadto, tylne powierzchnie ogniw (przy prowadnicy) jest narażona na przyspieszone zużycie (patrz pozycja 1).
- Jeśli trzymasz pilnik zbyt nisko, kąt tnący będzie dodatni, a ogniwo ostro zakończone. To może spowodować stukanie łańcucha, osłabienie go i zwiększenie ryzyka zatrzaśnięcia. Dodatkowo, ogniwa boczne jak i krawędzie zębów będą narażone na przyspieszone zużycie (patrz pozycja 2).
- Jeśli zęby tnące są uszkodzone np. na skutek uderzenia w kamień, w czasie ostrzenia i piłowania łańcucha należy zwrócić szczególną uwagę na ogniwo najbardziej zniszczone. W oparciu o ten element należy ustalić wymiar „a”, by jakość cięcia była równomierna. W przeciwnym razie, cięcie będzie nieregularne i pod kątem. Jeśli długość wymiaru „a” wynosi 3-4 mm (0,1-0,2 cala), łańcuch należy wycofać z użytkowania (patrz pozycja 3).


Dodaj komentarz